Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Eren ÇAĞAN, çocuklarda sık karşılaşılan Solunum Sinsityal Virüs (RSV) hakkında açıklamalarda bulundu.
05 Ocak 2024

Solunum Sinsityal Virüs (RSV), beş yaş altında, özellikle yaşamın erken evresindeki bir yaş altı çocuklarda bronşit (2 yaş altında bronşiolit olarak ifade edilir) ve akciğer enfeksiyonunun en önemli nedenidir. Çocuklarda çoğunlukla hafif seyirli öksürük, burun akıntısı, hapşırık ve hırıltı gibi şikayetlere yol açmasının yanında bazen ölümcül olabilecek ağır akciğer enfeksiyonlarına da yol açabilmektedir. Kronik akciğer hastalığı ve/veya kronik kalp hastalığı olan, erken doğan bebeklerde daha ağır hastalık durumuna yol açabilmektedir. RSV’nin ülkemizde kullanılabilecek spesifik bir tedavisi yoktur. Çoğu hasta ayaktan izlenmektedir. Ancak solunum sıkıntısı olan, oksijen ihtiyacı olan, ağızdan beslenmesi mümkün olmayan hastalarda hastane yatışı gerekebilmektedir. Bu hastalığın tedavisinde antibiyotikler işe yaramamaktadır. Nadir de olsa bakteriyel enfeksiyonlar eşlik edebilir. Bu durumda doktor önerisi ile antibiyotik kullanımı gerekebilir.

RSV’den korunmanın yolları kalabalıktan uzak durmak, hasta çocuklara yaklaşmamak ve el hijyenine dikkat etmektir.