Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları

Klinik Hakkında

Genel Bilgiler

Ülkemiz nüfusunun önemli bir bölümünün çocuk ve gençlerden oluştuğu düşünüldüğünde çocuk ve ergenlerin ruh sağlığının önemi ortaya çıkmaktadır. Sağlıklı bir toplumun yolu ruhsal açıdan sağlıklı bireylerden geçmektedir. Dolayısı ile geleceğimizin teminatı olan çocukların ruh sağlığının iyi olması, çocukların ruh sağlıklarının korunması toplumun gelecekteki sağlığı için de büyük önem arz etmektedir. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bilim dalı, hastalıkları hem biyolojik hem psikolojik ve hem de sosyolojik yönüyle ele almaktadır. Bölümümüz 0-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenlere 2011 yılından bu yana poliklinik hizmeti vermektedir. 

Tarihçemiz

Çocuk psikiyatrinin tarihsel gelişimine baktığımızda Türk hekimi İbni Sina nın “Kanun” adlı eserinden, Sigmund Freud, Melanie Klein ve Anna Freud gibi önemli isimleri görmekteyiz. Nihayet 1935 yılında Leo Kanner ilk çocuk psikiyatri kitabını yazmıştır.

 

Türklerde Selçuklu ve Osmanlı'nın ilk dönemlerinden başlayan, ruh hastalarına ve çocuklara karşı özel tutumlar gözlenir. 1868'de Islah ve Sanat Evi'nin, 1932'de İstanbul'da 7 yıl yararlı çalışma gösteren “Çocukları Kurtarma Yurdu”nun açılması gibi topluma yaygın etkisi olmayan anlayış kıvılcımları vardır. 1921'de kurulan Çocuk Esirgeme Kurumu, 1938’de Edirne'de açılan, 1940’da Ankara’ya taşınan “Çocuk Islah Evi” gibi kuruluşlar ve Atatürk’ün Büyük Millet Meclisi'nin kuruluş tarihi gibi önemli bir günü Çocuk Bayramı olarak kabul etmesi, Türkiye'de çocuğa verilen değerin gelişimini gösteren somut örneklerdir.

 

Türkiye de Çocuk Psikiyatrisinin gelişimine baktığımızda 1974 de Prof. Dr. Mualla Öztürk Ankara Üniversitesinde Çocuk Psikiyatri bölümünü kurmuştur. Çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları 1990 yılında sağlık şurası tarafından ayrı bir uzmanlık dalı olarak kabul edilmiştir.

27 Eylül 2022