Organ Naklinde Türkiye 1.si olan hastanemiz personeline Bursa Valisi Sayın İzzet Küçük tarafından teşekkür belgesi verildi.
07 Nisan 2021

Vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın nakledilmesi “organ nakli “olarak tanımlanmaktadır.

Ülkemizde ve dünyada tedavisi yalnızca organ veya doku nakliyle mümkün olan hastalıklar önemli sağlık sorunları olarak öne çıkmaktadır.

Kasım 2018 tarihi itibari ile ülkemizde yaklaşık 22 bin kişi böbrek, 2132 kişi karaciğer, 1061 kişi kalp ve 284 kişi pankreas nakli beklemektedir. Bursa bölgesinde ise 1420 böbrek, 203 karaciğer ve 19 kornea nakli bekleyen hastamız bulunmaktadır.

Ülkemizde 3-9 Kasım tarihleri arasında yapılan “Organ ve Doku Bağışı Haftası” etkinlikleri bu sağlık problemine dikkat çekmek amacıyla yapılmaktadır.

Bursa bölgesi son yıllarda organ bağışı konusunda yaptığı çalışmalarla ve elde ettiği başarılarla ön plana çıkmaya devam etmektedir. 2012 yılında 8 pmp (milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı) ile başlayan başarı hikayesi, 2016 yılında 117 donör sayısı ve 22 pmp oranıyla, 2017 yılında 16,2 pmp ve 31 Ekim 2018 itibariyle 21 pmp ile Bursa bölgesi, son 5 yılda olduğu gibi organ bağışında ülkemizdeki birinciliğini korumaya devam etmektedir.

6 ili kapsayan Bursa Bölge Koordinatörlüğüne bağlı olarak çalışmalarına devam eden Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek ihtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Koordinatörlüğü ve Organ Nakil Merkezi, bu haklı başarının son yıllarda lokomotif hastanelerinden biri olarak faaliyet göstermektedir.

Hastanemiz Organ Nakil Koordinatörlüğü 2012 yılında yıllık 6 donör olan sayısını, 2017 yılında 37 beyin ölümü tanısı ve 12 donöre çıkarmış, 1 Kasım 2018 tarihi itibariyle de bu rakam 51 beyin ölümü ve 20 donöre ulaşmıştır. Bu çalışmalar neticesinde Bursa bölgesindeki nakli merkezlerine kayıtlı hastalara 2009 yılına göre 10 kat daha fazla organ nakli olma şansına sahip olmalarına katkı sağlamıştır.

• OrganNakliOdulToreni (1).jpeg
  • OrganNakliOdulToreni (2).jpeg