Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Yerli Yazılım Sayesinde Hizmet Aksamadı
19 Temmuz 2024

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Yerli Yazılım Pardus Sayesinde Hizmet Aksamadı.

ABD'li teknoloji devi Microsoft'un uygulamalarında dünya genelinde yaşanan arıza, birçok sektörde büyük aksamalara yol açtı. İş yerlerinden eğitim kurumlarına kadar geniş bir kullanıcı kitlesini etkileyen bu kesinti, hastaneler gibi hayati önem taşıyan kurumlarda da ciddi sıkıntılara neden oldu. Ancak, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi kullanılan yerli ve milli yazılım Pardus sayesinde bu arızadan etkilenmedi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından geliştirilen ve yerli bir işletim sistemi olan Pardus, Microsoft'un yaşadığı bu büyük arıza sırasında kendini kanıtladı. Kurulumu ve kontrolleri Bilgi İşlem Birimi tarafından yapılan, 900 bilgisayarda Pardus işletim sistemini kullanan hastanemiz, Microsoft’un yaşadığı kesintilerden hiçbir şekilde etkilenmedi ve tüm hizmetler kesintisiz olarak çalışmaya devam etti.

Hastane Başhekimimiz Doç. Dr. Mehmet Oğuzhan AY, Pardus sisteminin sağladığı güvenlik ve kararlılık sayesinde, hasta kayıtlarının ve diğer kritik verilerin hiçbir aksama olmadan erişilebilir olduğunu belirtti.  Pardus'un sunduğu esneklik ve güvenlik avantajları sayesinde herhangi bir dış kaynağa bağımlı olmadan, kritik sağlık hizmetlerini sürdürebildiklerini vurguladı. Yerli ve milli yazılımın, küresel çapta yaşanan bu tür teknoloji sorunlarına karşı ne kadar dayanıklı olduğunu bir kez daha gösterdiği ifade edildi.

• pardus8
  • pardus6