Hastanemizde Dünya Kalp Günü Etkinlikleri Yapıldı
06 Ekim 2022

29 EYLÜL 2022 DÜNYA KALP GÜNÜ

Tüm dünyada yılda 17 milyon kişi yaşamını kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerden kaybedilmektedir. Türkiye'deki toplam ölümlerin %86’sından Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar (BOH) sorumludur.Kalp ve damar hastalıkları (KDH), bir numaralı ölüm nedenidir. Bulaşıcı olmayan hastalıklarının %47'si KDH’dan kaynaklanmaktadır.

Kardiyovasküler hastalıklar değiştirilebilir risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Dünya Sağlık Örgütü uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini bildirmektedir

Değiştirilebilir Risk Faktörleri

• Sigara kullanımı
  • Sağlıksız beslenme
  • Fiziksel aktivitenin az olması
  • Alkol kullanımı
  • Hipertansiyon
  • Obezite
  • Diyabet
  • LDL yüksekliği/HDL düşüklüğü/Trigliserit yüksekliği

Risk faktörlerinin bir arada görülmesi ise bireyin riskini katlayarak artırmaktadır. Kalp ve damar hastalıklarından korunmada tek bir risk faktörünün değil, tüm risk faktörlerinin birlikte ele alınması ve müdahale edilmesi çok önemlidir.

Bu nedenle 40 yaş ve üstündeki bireyler aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez kardiyovasküler risk değerlendirmesini yaptırabilirler. Risk değerlendirmesinde öncelikle yaş, cinsiyet, sigara kullanımı bilgileri alınmakta, kan basıncı ölçülerek ve total kolesterol değeri bakılarak 10 yıl içinde bazı kalp damar hastalıklarından ölüme ilişkin risk hesaplanmaktadır. Hesaplama sonrasında aile hekimi yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık vermekte, risk durumuna göre gerekli durumlarda sağlıklı hayat merkezlerinden destek alınmasını sağlamakta, daha ileri tetkik ve tedavi planı için ise kardiyoloji uzmanlarına yönlendirmektedir.

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Merkezi uzun yıllardır hem Bursa hem de tüm Güney Marmara için referans kalp merkezi durumundadır. Yıllık 100 bini aşkın ayaktan hasta muayenesi 15 bini aşkın girişimsel işlem 7/24 uzman hekim düzeyinde acil servisiyle Bursa’ya hizmet sunmaktadır. Yoğun bakım ve yataklı servisleri, anjiyografi üntesi, eletrofizyoloji ve ablasyon  laboratuvarı, ekokardiyografi ve efor testi laboratuarı, kardiyak rehabilitasyon ünitesiyle hem koruyucu hem tedavi edici hem de rehabilitasyon hizmeti sunmaktadır.

• dunya kalp gunu K.jpeg
  • dunya kalp gunu 1.jpeg