Dünya Migren Farkındalık Günü
20 Eylül 2022

 Dunya Migren Farkindalik Gunu 1.jpeg


   SBÜ Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Nöroloji Bölümünden Doç.Dr.Aygül GÜNEŞ tarafından 29 Haziran Dünya Migren Farkındalık Günü kapsamında 'Migren Konferansı' hastanemiz yöneticileri, hekimleri, sağlık çalışanları, hasta ve yakınlarının katılımı ile gerçekleştirildi.
Konferans sunumunda Doç.Dr.Aygül GÜNEŞ tarafından ‘MİGREN’ her yönü ile konuşuldu:

• Migren, ülkemizde ve dünyada kişilerin yaşam kalitesini bozarak mağduriyet yaratan ilk 10 hastalık arasında olup ülkemizde her 5 kadından biri ve her 10 erkekten birinin “migren” hastası olduğu bilinmektedir.
• Genetik yatkınlığı olan kişilerde bazı tetikleyiciler, migren ataklarını ortaya çıkaran beyin kimyasallarının salgılanmasına yol açar. Bu tetikleyiciler;

   
Emosyonel faktörler (Stres seviyesinde ani değişim, Anksiyete, Depresyon, Kronik stres, Fiziksel veya mental tükenmişlik hali), Cinsiyet hormonları (Puberte, Menstruasyon (1-3.gün, ovulasyon), Oral kontraseptifler, hormon replasman tedavisi, Gebelik, Perimenapozal dönem), Çevresel faktörler (Parlak ışık, Gürültü, Hava kirliliği, Sigara, Parfüm, tiner vb., Sıcak hava, sıcak banyo, Seyahat, Jet lag) Atmosferik hava (Hava durumu değişimi, Düşük barometrik basınç, Rüzgarlı hava, Yüksek ısı, Yüksek atmosfer basıncı), Yiyecekler (Fermante besinler, küflü peynir, kurutulmuş besinler, Narenciye, Balık, Çikolata, kuruyemişler, Nitrat içeren besinler, İşlenmiş besinler), İçecekler (Alkolik fermante içecekler, Kafeinli içecekler, enerji içecekleri, Yetersiz sıvı alımı, Dehidratasyon)

• Migren hastalarında muayene, kan tahlilleri ve beyin görüntüleme çalışmaları sıklıkla normaldir. Doktor teşhis için değil başka nedenleri dışlamak için bazen ilave incelemeler isteyebilir. MİGREN TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR. Hastanın bilinçlenmesi, Yaşam şeklinin düzenlenmesi, Atak esnasında uygulanacak ilaç ya da ilaç dışı müdahaleler (Bu tedaviler haftada 1-2 yi geçmemeli), Atakları önleyecek düzenlemeler ve gerekirse ilaç yada müdahaleler (Özellikle ayda 3 den fazla atak geçiren, atakları uzun süren, sıkıntı veren ve yaşam kalitesini düşüren hastalarda 6 ay kadar verilen tedavilerdir). Ağızdan alınan illaç dışı olan tedaviler: büyük oksipital sinir bloğu, botulinium toksin uygulaması, migren aşısı diye bilinen, aylık uygulanan yeni ilaç grubu (dirençli migren hastaları başta olmak üzere önemli bir tedavi seçeneğidir) dur. Migren ameliyatı olarak bilinen başta bulunan ağrı hissini taşıyan sinirlere yapılan cerrahi müdahaleler bilimsel dayanağı olmayan tedavi yaklaşımlarıdır. Ağrı kesicileri sık ve uygun olmayan şekilde tüketmek çok zararlıdır. Aynı şekilde migreni tedavi etmeden ağrıya dayanmaya çalışmak kişilerin yaşam kalitesini bozduğu gibi beyinlerinde de kalıcı kimyasal değişimlere yol açar. MİGREN MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİDİR. MİGREN KADER DEĞİLDİR.

• “Müzmin (kronik) migren” Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre acil müdahale listesindeki ilk 10 hastalık içerisindedir. Engellilik durumuna göre ayarlanmış hastalığa maruz kalınan yıllar hesabıyla migren felçten sonraki en önemli ikinci hastalık!

   Bilgilendirmeden sonra katılımcıların soruları ayrıntılı olarak yanıtlandı ve fotoğraf çekimi ile sunum tamamlandı.

 
 
  • Dunya Migren Farkindalik Gunu K.jpeg
  • Dunya Migren Farkindalik Gunu 1.jpeg
  • Dunya Migren Farkindalik Gunu 2.jpeg
  • Dunya Migren Farkindalik Gunu 3.jpeg
  • Dunya Migren Farkindalik Gunu 4.jpeg
  • Dunya Migren Farkindalik Gunu 5.jpeg