Hastanemizde 10 Mayıs Dünya İnme Önleme Etkinlikleri Yapıldı
20 Eylül 2022

 inme gunu2022 7.jpeg


  10 Mayıs Dünya İnme Önleme Gününde SBÜ Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenlenen etkinlikte İnme Merkezi Sorumlusu Doç.Dr. Aygül Güneş tarafından inmeyi önlemek için yapılması gerekenler konusunda farkındalık yaratmak ve inmeye dikkat çekmek amacıyla İnme Merkezi önünde İnme Bildirisi sunuldu. Hastanemiz Başhekimi Prof. Dr. Levent Özdemir İnme’nin önemine dikkat çeken açıklamalarda bulunmuş olup inme tanı ve tedavisinde emeği geçen tüm branş hekimleri (Acil Servis, Girişimsel Radyoloji, Kardiyoloji, Kalp Damar Cerrahisi, Anesteziyoloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Beyin Cerrahisi, Biyokimya) ‘Dünya İnme=Felç Günü’ yazılı mor tişörtlerini giyip inme farkındalığı için etkinlikte yer almıştır.

   İnme Merkezi önünde kurulan stantlarda hekim ve inme hemşireleri tarafından halkın bilgilendirilmesi için inme risk faktörleri, korunma yolları, inme belirtileri ve inme oluştuğunda neler yapmaları gerektiği ile ilgili hazırlanan eğitici posterler ile halka eğitim yapılmıştır.Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneğinin hazırlamış olduğu ‘Hayata Tutun İNME’den korun!’ isimli bilgilendirme kitapçıkları hastalara farkındalığı arttırmak adına dağıtılmıştır.Yine Aynı Gün Hastanemiz Futbol Takımı Turnuvasında hastane çalışanlarından oluşan futbolcularımız inmede farkındalık için ‘Dünya İnme=Felç Günü’mort tişortlerini giyip ‘FELÇTE ERKEN MÜDAHALE HAYAT KURTARIR’ ve ‘İNMENİ FARK ET, HEMEN İLET, UNUTMA ACİL MÜDAHALE YAŞAMA BAĞLAR’ içerikli pankartlarını açarak inmede farkındalık yaratmışlardır.

 

  Sunulan İnme Önleme Bildirisi:

  İnme, beynin bir bölgesini besleyen atar damarın ani olarak tıkanması (akut iskemik inme) veya kanaması sonucu ortaya çıkar ve o bölgeye özgü fonksiyonların kaybı ile kendini gösterir.

    İnme her yaşta gelişebilir, ancak ilerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı artar. İnme risk faktörlerinin çoğu tedavi edilebilir. Bunlar arasında en önemlisi yüksek tansiyondur. Diğer risk faktörleri diyabetesmellitus, bazı kalp hastalıkları, kalpte ritm bozukluğu (atrialfibrilasyon), kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı, sedanter yaşam tarzı, böbrek hastalığı, uyku apnesendromu, fazla alkol kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite olarak sayılabilir.

    Bunların çoğu düzeltilebilir risk faktörleridir ve uygun tedavileri yapıldığı uygulandığı sürece inmelerin büyük kısmı önlenebilir. Sadece yaşam tarzı değişikliği yapıldığındabile inme riski yüzde 70 azalmaktadır. (100 kişi inme geçirecekse 70 kişi kurtarılmış oluyor.)

Bu değişiklikleri şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Tütün ve alkol kullanımından uzak durmak
  • Günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmak
  • Diyette yağ, şeker ve tuzu azaltmak
  • İdeal kiloyu korumaya çalışmak
  • Doktora danışılarak kan basıncı, kan yağları, kan şekeri değerlerini kontrol ettirip doktor önerilerine uymak
  • İlaçlarını düzenli kullanmak

 

     İnme beyin damar hastalıklarının ani olarak ortaya çıkan ve çok hızlı tedavi gerektiren bir tablosudur. İnme tedavisinde en önemli faktör tedaviye çabuk ulaşabilmektir ki biz bunu “ZAMAN BEYİNDİR” şeklinde ifade ederiz.

    Aşağıdaki belirtiler aniden ortaya çıkarsa inme geçiren hastalar veya yakınları hiç beklemeden hemen 112’yi arayarak ambulans çağırmalıdır.

  • Vücudun tek tarafında yüz, kol ve/veya bacakta olan hissizlik ve/veya kuvvet kaybı
  • Bilinç bulanıklığı veya konuşma ve/veya anlamada güçlük
  • Yürüme güçlüğü, baş dönmesi, denge ve koordinasyon kaybı
  • Tek veya iki taraflı görme kaybı
  •  Şiddetli baş ağrısı

  

   İnmede ilk 4.5 saat hayati öneme sahip! Kaybedilen her dakika beyinde milyonlarca hücrenin ölümü demektir. Uygun zaman aralığında getirilen iskemik inme hastalarının, atar damarındaki pıhtı, ilaç tedavisiyle veya mekanik olarak temizlenebilir. Erken başvuran hastalarda tedavinin başarıya ulaşma şansı çok daha yüksektir.

    İnme, ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alırken kalıcı özürlülük nedenleri arasında birinci sırada yer almaktadır.

    Dünyada bir yılda 17 milyon kişi inme geçirmekte ve 6 milyon kişi inme nedeniyle hayatını kaybetmektedir yani her 40 saniyede bir kişi inme geçirmektedir.

    Bursa'da  akut inme yöneteminde tedavi seçeneklerini sunabilen İnme Merkezi, 2016 Mart ayından itibaren Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet veriyor. Başlangıç aşamasında hastanemiz içerisinde yeni bir düzenlemeye gidildi. 2016 yılında hastane içi ve il içi, 112 personeline ve ilgili tüm sağlık personeline  çok sayıda inme eğitimi yapıldı.

    Nisan 2016’dan günümüze kadar 1300 akut iskemik inme olgusuna damar yolu ile pıhtı eritilmesi ve/veya anjio yolu ile pıhtı çıkartılması işlemleri ile müdahale edildi.

   İnme hastası ilk dörtbuçuk saat içinde hastaneye gelebilirse trombolitik (damar açıcı) tedavi ile erken başvuru oranına göre 3-9 hastadan biri kurtarılabilecekken, bu durum sağlanamadığında büyük oranda hasta kaybedilmekte veya engelli kalmaktadır.

   İnmeyi önlemek için yapılması gerekenler konusunda farkındalık yaratmak ve inmeye dikkat çekmek amacıyla 10 Mayıs Dünya İnme Önleme Günü kutlanmaktadır.

Nöroloji Ekibi:

Doç.Dr. Nilüfer Büyükkoyuncu Pekel

Doç.Dr.Demet Yıldız

Doç.Dr.Meral Seferoğlu

Doç.Dr.Aygül Güneş (İnme Merkezi Sorumlusu)

Yard.Doç.Dr.Emine Mestan

Uzm.Dr. Ayçin Yıldız Tabakoğlu (Nörofizyoloji Yan Dal)

Uzm.Dr.Necla Güneş

Uzm.Dr.Ali Özhan Sıvacı

Uzm.Dr.Asuman Ali

Uzm.Dr.Öznur Yıldırım

Uzm.Dr.Hümeyra Dürüyen

Uzm.Dr.İpek Keskin

   >VİDEOMUZ İÇİN TIKLAYINIZ<