4 Mart Dünya Obezite Günü
20.09.2022

  4 Mart Dünya Obezite Günü

 

Obezitenin önlenmesi ve etkin tedavisindeki ilk ve en önemli adım obezite konusundaki farkındalığı arttırmaktır. Dünyanın farklı bölgelerindeki obezite ile ilgilenen kuruluşlar daha güçlü bir ses oluşturmak adına 2020 yılından itibaren tüm Dünya’da 4 Mart’ı “Dünya Obezite Günü” olarak kutlamaya başladılar. Amaç tüm Dünya’da etkinlikler düzenleyerek kronik bir hastalık olan obezite konusunda toplumda farkındalık yaratarak obezite ile mücadeleyi güçlendirmektir.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 650 milyon, Türkiye’de ise 20 milyondan fazla obeziteli birey var. Türkiye’de her 3 kişiden biri obezdir. Beraberinde birçok sağlık problemine sebep olan obezite, maalesef artık çocuklarda ve gençlerde de tehlikeli seviyelere ulaşmış durumda. Zaman kaybetmeden müdahale edilmesi gereken obezite, başta diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları, inme ve ani ölüm olmak üzere birçok hastalığın temelinde yatan sebep olarak gösteriliyor.

COVID-19 pandemisinin en hasar verici etkilerinden biri de evde kalınan dönemde kilo yönetiminin iyi yapılamaması oldu. Obezite, COVID-19 öncesi de zaten ciddi bir halk sağlığı problemiydi. Ancak bu dönemin getirdiği olumsuz etkiler nedeniyle önlem alınmazsa obezitenin yayılma hızının daha da artacağı öngörülmekte. Üstelik COVID-19'un obeziteli bireylerde daha ağır seyrettiği ve daha kötü sonuçlandığı da bilimsel araştırmalarla ortaya kondu.

Obezite sadece yeme bozukluğundan kaynaklanan bir hastalık değildir. Çevresel, genetik, hormonal ve psikolojik pek çok faktör obeziteye neden olabilmektedir. Buna rağmen unutulmamalı ki; obezite tedavi edilebilir bir hastalıktır. Obezite tedavisinde ve önlenmesinde sağlıklı beslenme ve egzersizi içeren yaşam tarzı değişiklikleri ana basamaktır. Gereken ve uygun durumlarda obezite tedavisinde ilaç tedavisi ve cerrahi yöntemler de kullanılabilmektedir. Obezite; hekimin kontrolünde, diyetisyen, psikolog, egzersiz uzmanı gibi farklı uzmanlıkların eşliğinde çok yönlü tedavi gerektirir. Kilo vermek yaşam kalitesini artırır ve birçok hastalık riskinde azalma sağlar.

Obezite ile mücadele kapsamında Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nilüfer Ek binasında Sağlık Bakanlığı onaylı 3. basamak Obezite Tanı ve Tedavi Merkezi kurulmuş olup 2019 yılında faaliyete başlamıştır. Merkezimiz aynı zamanda Türkiye’de Avrupa Obezite Araştırma Derneği (EASO) Obezite Yönetimi İçin İş birliği Merkezi (COMs) olarak akredite olan 14 merkezden biridir.

Merkezimizde obezite, diyabet ve bunlarla ilişkili eşlik eden hastaların güncel bilimsel teşhis ve tedavisinin yanı sıra kişiye özel diyet ve egzersiz programları ile bireylere sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırılması hedeflenmektedir. Obezite ile mücadelede uzman çalışanlarımızla hastalarımızın her adımında, her daim yanlarındayız.

Doç. Dr. Sinem KIYICI

SBÜ, Bursa Yüksek İhtisas SUAM

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği

 

 
  • 4MartObeziteGunu (1).jpeg
  • 4MartObeziteGunu (2).jpeg
  • 4MartObeziteGunu (3).jpeg